Vitis vinifera, znana także jako winorośl właściwa lub winorośl europejska, jest gatunkiem krzewu lub pnącza z rodziny winorośli (Vitaceae). Jest szeroko uprawiana ze względu na swoje owoce – winogrona – z których wytwarzane jest wino, sok, dżem, a także suszone owoce – rodzynki.
Uprawa winorośli Vitis vinifera w Polsce jest możliwa, ale ze względu na klimat wymaga starannego doboru odmian oraz odpowiedniej opieki. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych i o odczynie lekko kwaśnym. Potrzebuje dużo słońca oraz ciepła, dlatego najlepiej rośnie na południowych stokach lub w miejscach dobrze nasłonecznionych.
W Polsce najlepiej nadaje się do uprawy odmiana Johanniter, która jest odporna na choroby grzybowe i może przetrwać zimę. Wymaga jednak dokładnego odchwaszczania oraz systematycznego przycinania, aby zapewnić dobre nasłonecznienie i wentylację krzewów.
Podczas uprawy winorośli ważne jest również stosowanie odpowiednich nawozów, szczególnie w okresie wegetacji, oraz regularne podlewanie. Wymaga także osłony przed mrozem i wiatrem w okresie zimowym.
Oprócz uprawy w celu produkcji wina, winorośl Vitis vinifera może być uprawiana w ogrodach prywatnych jako roślina ozdobna lub dla własnych potrzeb kulinarnych.